Keramične ploščice za zunaj so trpežne in estetsko dovršene

Keramične ploščice za zunaj so trpežne in estetsko dovršene

02.07.2024

Keramične ploščice za zunaj odlično dopolnijo terase, balkone, dvorišča in vrtove. Različne teksture, barve, vzorci in dimenzije omogočajo ureditev edinstvenega zunanjega prostora, ki bo urejen in estetsko dovršen. Ob tem so kot nalašč za ustvarjanje brezhibnega prehoda med notranjostjo in zunanjostjo, ki zagotovi boljši pretok, zaradi česar dom deluje prostornejši.

Talne ploščice za zunaj so za razliko od številnih drugih materialov izredno vzdržljive ter odporne proti raznovrstnim okoljskim in vremenskim vplivom. Trpežen in ognje odporen material ima majhno električno prevodnost, visoko tališče, dobro kemično obstojnost in visoko tlačno trdnost. Materiali se med seboj delijo v skupine v katere jih uvrščajo uporabnost, temperatura žganja ter struktura materiala.

talne ploščice za zunaj

Zaradi svojih vrhunskih lastnosti so med najbolj priljubljenimi zunanje ploščice granitogres. Zahvaljujoč izdelavi iz porcelanogresa so odporne proti poškodbam, obrabi, zmrzali, bazam, soli in celo kislinam. Izpopolnjena struktura preprečuje drsenje in vpijanje vode, kljub večji izpostavljenosti nečistočam pa so vseeno nadvse preproste za vzdrževanje.

Kako se talne ploščice za zunaj razlikujejo od tistih za notranje prostore?

Keramične ploščice za zunaj se nekoliko razlikujejo od tistih za notraj. Razlika laičnemu očesu morda ni takoj očitna, a je zelo pomembno, kakšna keramika je izbrana za terase in dvorišča. Najopaznejša razlika je, da so zunanje ploščice granitogres nekoliko debelejše. Zaradi tega so odpornejše na spreminjajoče se vremenske spremembe, težke pogoje ter praske in poškodbe.

Keramika za uporabo na prostem je bolj odporna proti UV žarkom, kar pomeni, da brez težav prenese izpostavljenost soncu in ohrani barvo. Da bi poskrbeli za maksimalno varnost, so talne ploščice za zunaj pogostokrat tudi bolj teksturirane. To zagotavlja boljši oprijem ter prepreči morebitne poškodbe, ki bi nastale ob zdrsih. Izjemno majhna vpojnost jih uspešno ščiti pred cikli zmrzovanja in odmrzovanja ter vdorom vode, ki bi povzročil razpoke in zlome.

Na samo trpežnost in življenjsko dobo pa vplivajo še izbrana fugirna masa, dilatacijski spoji ter strokovno polaganje. Slednje je poglavitno, saj morajo biti talne obloge, da bi dobro opravljale svojo nalogo, nameščene natančno in pravilno.

zunanje ploščice

Kako izbrati keramične ploščice za zunaj?

Talne ploščice za zunaj so na voljo v raznoraznih oblikah, vzorcih, dimenzijah in barvah, zato je lahko njihova izbira precej zastrašujoča. Pri izbiri je najbolj pomembna lokacija, kjer bodo nameščene. Je to pokrita terasa ali soncu nenehno izpostavljeno dvorišče? Čeprav je talna keramika oblikovana tako, da prenese najhujše okoljske razmere, ni vsa enaka, zato je dobro biti jasen glede področja uporabe.

Ko je določeno področje uporabe, je najprej treba določiti proračun, saj zunanji prostori zahtevajo več ploščic. Določitev proračuna nekoliko poenostavi izbiro, samo višino naložbe pa je mogoče znižati s cenejšimi materiali ali manjšim številom talnih oblog. A ob nakupu se je dobro zavedati, da je to naložba, ki se bo s pravo izbiro obrestovala na dolgi rok.

Keramične ploščice za zunaj so narejene iz trajnostnih, naravnih in okolju prijaznih materialov. Ti so idealni za uporabo na prostem, saj so trpežni in odporni, hkrati pa čudovito dopolnijo vsako okolico. Poleg strukturne celovitosti keramike ne gre spregledati še njene strukture ter odpornosti proti obrabi, temperaturnim spremembam in zdrsu. Te lastnosti poskrbijo za optimalno varnost in preprosto vzdrževanje. Da bi keramika imela dolgo življenjsko dobo, mora ustrezati tudi življenjskemu slogu članov gospodinjstva.

ploščice za zunaj

Kaj so zunanje ploščice granitogres in ali so res najboljša izbira za vaš dom?

Keramične ploščice za zunaj iz granitogresa so znane še pod imenom porcelanizirane ploščice. Kot pri klasični keramiki, se tudi tukaj kot surovine za izdelavo uporabijo glinenci, minerali, karbonati, kremenovi peski in glina. Razlikujeta pa se dolžina žganja in temperatura. Kompozitni keramični material s primesjo naravnih mletih kamnov z žganjem izgubi vodo, molekule kremenčevega peska (silicijevega oksida) pa se spremenijo v steklo. To steklo zapolni prazne prostore med glino ter naredi končni izdelek bolj vodoodporen.

Zunanje ploščice granitogres so na voljo v prenekaterih oblikah, najbolj priljubljene med njimi so imitacije lesa in naravnega kamna. Slednje so v zadnjih nekaj letih tako napredovale, da se s težavo loči med imitacijo in pravim materialom. Za razliko od naravnih materialov pa so precej bolj odporne, obstojne ter na dolgi rok stroškovno učinkovitejše.

ploščice 20 mm

Talne ploščice za zunaj so kos vsem okoljskim in vremenskim spremembam

Keramične ploščice za zunaj morajo biti kos vsem vplivom iz okolja, zato se od notranjih malce razlikujejo. Njihova tekstura ustvari nedrsečo površino, ki nudi dober oprijem ter zagotavlja optimalno varnost tudi v dežju. Zahvaljujoč edinstvenim lastnostim so tudi trpežnejše. Brez težav prenesejo neposredno sončno svetlobo, ekstremene vremenske spremembe in umazanijo iz okolja ne, da bi pri tem spremenile svoje lastnosti, se poškodovale ali obrabile.

Med najbolj cenjenimi ploščicami za dvorišča, terase in okolico doma so zunanje ploščice granitogres. Zaradi različnih vzorcev, tekstur, dimenzij in barv omogočajo edinstveno zasnovo okolico ter so idealna izbira za vse, ki si željo ustvariti trajno okolje. Ker so žgane na višji temperaturi med 1300 °C in 1400 °C so nadvse vzdržljive in prenesejo večje obremenitve.

keramične ploščice 20 mm

Pri njihovi izbiri je poglavitno, da so izbrane prave lastnosti in material glede na prostor oziroma projekt. Ob tem je ključno upoštevati lokacijo, vsakodnevno obremenitev in teksturo, razmisliti pa je treba tudi o vzdrževanju.

 
 
 

 
 
 
 
 
KONTAKT

Šlandrova 4
1231 Ljubljana-Črnuče

Tel.: 01 561 26 16

Fax: 01 561 24 67

info@keramtrade.si

SLEDITE NAM